Терміни зберігання кави

Приємно мати вдома декілька видів кави і підбирати напій під настрій. Однак кава у відкритій пачці стрімко втрачає смакові й ароматичні властивості. Кавомани часто цікавляться: як довго можна зберігати кавові зерна, мелену або розчинну каву? Розбираємося!

Необсмажені кавові зерна зберігаються від 1 до 3 років без втрати властивостей, максимальний термін придатності сирих зерен — 5 років. Зелені зерна часто купують на запас великими партіями і зберігають в герметичних упаковках.

Як правило, виробники не вказують дату виробництва, зазначаючи лише орієнтовну дату закінчення терміну придатності (місяць і рік). Важливо розуміти, що після вказаної дати кава не приносить шкоди організму, а лише починає втрачати властивості. Виробник не може гарантувати показники гіркоти, кислотності, ароматичні нотки та інші характеристики напою.

Обсмажена кава з часом втрачає ароматичні масла (кафеоль), тому термін зберігання залежить від умов:

  • негерметична тара — 10-14 днів;
  • фольгована упаковка — 3-4 тижні;
  • герметичні паперові чотирьохшарові пакети — 6 місяців, а при наявності полімерного покриття —  до 9 місяців;
  • термозварюваний пакет на основі плівки або фольги, з газовідвідним клапаном — до 2-х років;
  • непрозора герметична банка, упакована на фабриці — 2-3 роки.

Відрізнити зіпсовані зерна досить просто: вони занадто темного, тусклого кольору, мають слабкий, гіркий аромат.

У термінах зберігання меленої кави, необхідно враховувати свіжість помелу. Якісна герметична упаковка дозволяє зберігати мелені зерна до 1 року, вакуумна — більше 3-х років. Виробники часто вказують термін тривалістю в 1,5-2 роки, так як на цей час мелена кава зберігає повноту смаку й аромату. Свіжомелену каву варто вжити протягом 14 днів або ж упакувати в фольгу і непрозору герметичну ємність. Не герметично запакована кава буде зберігатися близько місяця.

Що стосується розчинної кави, в герметичній тарі вона буде зберігати властивості протягом декількох років, проте виробники зазвичай вказують термін придатності близько 24 місяців. Розчинну каву, запаковану не герметично, краще випити протягом 3-4 місяців. Навіть якщо ви купили каву в пакеті із zip-застібкою, краще пересипати його в скляну банку, яка щільно закривається.

Нехай у вашій чашці завжди буде смачна й ароматна кава!

Рекомендовані товари