Марокканська чайна церемонія

Марокканська чайна церемонія сформувалася трохи більше століття тому і стала важливою частиною колоритної культури країн Магрибу. Найбільш популярний чай в Марокко, Тунісі та Алжирі — місцеві жителі полюбляють зелений китайський чай з додаванням гірської м'яти.

Перший чай в Марокко привезли англійські купці в середині XIX століття. В якості подарунка султанові було піднесено китайський ганпаудер. Англійська королева Єлизавета І також подарувала марокканському володарю сервіз із найтоншого фарфору. Двір зацікавився чайною церемонією та оцінив смачний напій. На сьогоднішній день Марокко є найбільшим імпортером китайського ганпаудера. Насичений, злегка терпкий чай марокканці доповнили ароматною м'ятою, якої вдосталь у гірській місцевості. У традиційній культурі м'ята вважається лікувальним засобом, а напій іменується берберським або туарегським (по імені кочового народу Північної Африки).

Зазвичай зелений чай з м'ятою п'ють на сніданок разом з традиційними коржами або омлетом, а потім протягом дня — з горіхами і сухофруктами або без нічого. Чай без цукру п'ють між прийомами їжі, а солодкий та гарячий напій вживають після їжі для поліпшення травлення. М'ята додається як у свіжому, так і в сушеному вигляді. В південних регіонах напій доповнюється апельсиновим маслом, кусковим цукром і кардамоном. Сільські жителі також готують особливий чай з додаванням солі та арахісової муки.

Як і в будь-якій країні, де розвинена чайна культура, проведення церемонії зводитися в ранг мистецтва і вимагає особливих умінь. Заварювати марокканський чай може тільки чоловік, а жінкам належить дбати про частування. Чай заварюється у витонченому металевому чайнику і розливається в прозорі скляні чашки з висоти. Найвищою майстерністю вважається вміння налити чай з висоти свого росту в чашки, що стоять на підлозі, не проливши ні краплі води. Напій наливається тонкою цівкою, щоб утворилася ажурна, стійка пінка. Таким чином чай не тільки виглядає естетично, але і збагачується киснем та охолоджується. Струмінь води прибиває чаїнки на дно, а кисень допомагає настою розкрити неповторний аромат.

Східні чайні чашки не мають ручок і більше схожі на склянки. Дуже важливо правильно тримати чашку: великим пальцем підтримують дно, а вказівний ставлять на верхній край. Під час чаювання гостю пропонують три порції чаю різної міцності заварювання. В Алжирі навіть існує приказка: "Перша склянка ніжна, як життя, друга — міцна, як любов, а третя — гірка, як смерть". До чаю часто подають частування: традиційне марокканське печиво, інжир, кусковий цукор, сухофрукти і свіжу м'яту.

В інтернет-магазині T-COFFEE ви можете придбати зелений чай з марокканською м'ятою, колотий цукор і солодощі для атмосферної чайної церемонії.