Каркаде: рецепт і користь

Суданська троянда, троянда фараонів, розелла, червоний щавель, окра, кенаф, троянда Шарон, мальва Венеції - червоний чай каркаде зі специфічним кислим смаком має багато імен. Уже кілька тисячоліть каркаде вважається національним єгипетським напоєм. Для приготування червоного чаю використовують пелюстки квітів під назвою Гібіскус сабдаріффа, який росте в теплому кліматі Індії та Цейлону.

Як приготувати чай каркаде

Каркаде можна пити в гарячому і в холодному вигляді, зі спеціями (гвоздика, кориця, кардамон), шматочками фруктів (лимон, апельсин, яблуко, ягоди), підсолоджувачами або кубиками льоду. Крім того, каркаде можна використовувати в якості натурального барвника для десертів і напоїв.

Щоб приготувати чай каркаде, потрібно залити 1 чайну ложку пелюсток 250 мл окропу і дати настоятися 3-5 хвилин. Не варто перетримувати напій - під впливом температури рідина може стати сірою і втратити смак. Для приготування холодного напою можна додати в настій кубики льоду або наполягати пелюстки в холодній воді близько 1-2 годин. Приготований напій можна залишити в холодильнику, але не можна зберігати в металевому посуді.

Корисні властивості каркаде

Арабські лікарі вважали каркаде цілющим напоєм від будь-якої недуги - і почасти вони мали рацію. Завдяки багатому хімічному складу, каркаде позитивно впливає на здоров'я людини. Яскравий колір чаю з гибискуса досягається за рахунок антоціанів, яких багато в складі пелюсток. Антоціани допомагають знизити рівень холестерину і зміцнити серцево-судинну систему. Каркаде містить велику кількість вітамінів, мінералів, а також антиоксиданти, які допомагають зміцнити імунну систему і очистити організм від токсинів.

Крім того, каркаде допомагає прискорити обмін речовин, що добре позначається на позбавленні від надмірної ваги. Незважаючи на очевидну користь, не варто зловживати каркаде - рекомендується пити не більше 1-2 чашок в день. Рожевий чай краще не пити вагітним, людям із серцевими захворюваннями і дітям до 1 року. Людям з проблемами в області гормонального фону і шлунково-кишкового тракту також варто з обережністю вживати каркаде.

Спробуйте вишуканий і корисний східний напій!