Який чай пити під час вагітності

Від якісного харчування майбутньої мами залежить здоров'я малюка, проте емоційний стан також важливий. Якщо до вагітності чаювання було для жінки важливою частиною дня, втрата приємного ритуалу може зіпсувати настрій і негативно відобразитися на стані майбутньої мами.

Чорний, зелений та інші види чаю не рекомендують пити при вагітності, тому що чайне листя містить кофеїн, який збуджує нервову систему, може викликати безсоння, головний біль і навіть спровокувати перейми. Найменша кількість кофеїну міститься в білому чаї. Вибирайте тільки якісний чай без ароматизаторів (аромати можуть викликати негативні реакції організму жінки). Пийте тільки свіжозаварений, не гарячий напій, сильно розбавлений водою: 0,5 чайної ложки заварки на 200 мл води.

Якщо все ж хочеться насолодитися насиченим напоєм, краще підібрати трав'яні або фруктово-ягідні аналоги. При вагітності рекомендують пити настої іван-чаю, м'яти, ромашки, шипшини, лаванди, фенхеля, листя малини та ожини, ройбушу і тд. До напоїв можна додати улюблені фрукти і ягоди.

  • Іван-чай — допомагає при безсонні, печії, анемії, діє як протизапальний і жарознижуючий засіб. Рекомендується пити 1-2 чашки в день протягом місяця, а потім зробити перерву на місяць.
  • М'ята і Ромашка — допомагають при нудоті, стабілізують травлення та заспокоюють. Крім того, ромашка допомагає боротися з молочницею, а м'ятним чаєм не варто захоплюватися — він може спричинити скорочення матки.
  • Шипшина — зміцнює імунну систему, допомагає боротися з набряками і містить багато вітаміну С. Чай із шипшини не варто пити при проблемах з нирками та в першому триместрі вагітності.
  • Ройбуш — містить масу корисних мікроелементів та антиоксидантів, а також допомагає впоратися зі стресом.

Вагітним жінкам не варто пити відвари з безсмертника, валеріани, чистотілу, буркуну, китайського лимонника, женьшеню і листя суниці.

Пам'ятайте, що найкращий рецепт здоров'я — це різноманіття і баланс!