Що потрібно знати про какао: корисні властивості, види, жирність

Какао-порошок — це корисний і смачний компонент багатьох десертів, напоїв та випічки. У рецептах шоколадного морозива, тортів і пирогів часто вказується саме порошок какао, а не плитка шоколаду. Сам же напій какао давно став символом зимових свят. Як же вибрати якісний і смачний какао-порошок?

Користь какао

Какао порошок отримують з насіння какао-бобів, які очищають, обсмажують і подрібнюють. Пізніше з маси віджимають масло, а макуху перетирають у порошок. Какао-продукти містять масу корисних елементів: органічні кислоти, клітковину, вітаміни групи В, РР, Е, фолієву кислоту, фтор, магній, залізо, марганець, цинк, кальцій та інші. Помірне вживання якісного какао допомагає поліпшити роботу мозку, нормалізувати рівень холестерину і прискорити загоєння ран.

Види какао-порошку

Розрізняють два основних види какао: натуральний і алкалізований. Ще в 1828 році голландський хімік Кондрад ван Хаутен винайшов метод алкалізації — обробки какао карбонатом калію (Е 501) при високих температурах (250°C). В результаті алкалізації какао набуває більш виразного смаку, яскравого кольору і насиченого аромату, а також легко розчиняється в рідині. Знижується кислотність продукту, але в той же час втрачається частина корисних властивостей. Любителі шоколадних напоїв гідно оцінили знахідку, адже натуральний какао необхідно варити, а алкалізований достатньо залити гарячою водою або молоком.

Який відсоток жирності какао вибрати?

За змістом какао-масел і жирних кислот в порошку можна виділити чотири види какао:

  • жирний (22-24%) — найчастіше використовується у приготуванні кондитерських виробів і гарячого шоколаду;
  • напівжирний (17-20%) — також чудово підходить для випічки, десертів і напоїв;
  • середній (14-17%) — найчастіше застосовується на виробництві хлібобулочних виробів в якості ароматизатора або барвника, в кулінарії для виразного шоколадного смаку такого порошку потрібно більше, ніж інших видів.
  • низької жирності (менше 14%) — майже дієтичний продукт, добре підходить тим, хто стежить за калорійністю продуктів.

В інтернет-магазині T-COFFEE великий вибір натурального й алкалізованого какао для ваших кулінарних експериментів!